MINHO
I den nordligste Minho region finder man den perlende friske, næsten frugtagtige og ikke særligt stærke Vinho Verde. Vinho verde nydes bedst afkølet til 5-8 grader.
Der produceres også rødvin i Minho, som interessant nok er mere populær end den hvide vin blandt regionens egen befolkning. Verde vinene produceres på specielle druer, som for eksempel Alvarinho, Trajadura eller Loureiro, der ikke opnår fuld modenhed.
Under gæringen dannes frugtsyre som er meget vigtig, og som giver den perlende effekt. ‘Verde’ oversættes med ‘grøn’, men i betydningen ‘umoden’.
Er man på restaurant i Minho eller Douro i Nordportugal, bliver man derfor ofte spurgt om man ønsker ‘verde’ eller ‘maduro’, d.v.s. moden vin.
TRAS OS MONTES
Transmontano og Duriense (Douro)
De to regioner er Portugals mest bjergrige og ligger i det nordøstlige hjørne af Portugal. Det er her Douro vinene og portvinene bliver produceret inden de bliver transporteret ad Dourofloden til Porto som har givet portvinen navn.
Duriense omfatter en smal ‘strimmel’ land på begge sider af Dourofloden fra den spanske grænse til byen Vila Real midtvejs til Porto. Douro står i dag for 25% af Portugals samlede vinproduktion, hvoraf ca. halvdelen er portvin.
BEIRAS
Lidt sydligere finder vi Beiras regionen kendt for sin vinproduktion, heriblandt de populære Dão vine.
Det er en frugtbar region med jordbund primært bestående af sand og granit. I den sydlige del dog overvejende skiffer. Høsten foregår typisk i oktober måned. Der er stor variation blandt de mange mindre producenter, og mange DOC Dão vine er nogen af det bedste, der produceres i Portugal.
DOC Bairrada vinene fra Beiras egner sig for fortrinligt til at blive lagt i kælderen i nogle år.
Området fik sin DOC-kvalitetsbetegnelse helt tilbage i 1908 og er et af Portugals ældste vinområder, hvor man producerer kvalitetsvine. Områdets særlige klimaforhold med kølige, men milde vintre og varme, tørre somre, har fra helt gammel tid gjort det muligt at fremstille vine af højeste kvalitet, kendt for deres fløjsbløde karakter.
ESTREMADURA
Estremadura er måske ikke det kendteste vindistrikt i Portugal, men producerer udmærkede vine fra bl.a. Alenquer og hvidvinen Bucelas som regnes for én af Portugals bedste.
RIBATEJANO
Denne region ligger nordøst for Lissabon, og det er her i det varme centrale Portugal omkring Tagus floden (Rio Tejo) at Portugal producerer rigtig meget vin. Ribatejo regionen består mest af store vingårde som producerer til eksport.
Der er desuden mange nystartede mindre vingårde, som udnytter det frugtbare område til produktion af relativt prisbillige vine i en god kvalitet.
ALENTEJO
Fra Estremadura er der ikke langt til Alentejo i den sydøstlige del af Portugal, som producerer rigtig mange spændende vine. Alentejo ligger øst for Ribatejo og strækker sig helt ned til Algarve. Alentejo er én af de største vinregioner i Portugal og er inddelt i DOC under-regionerne Portalegre, Borba, Redondo, Vidigueira, Reguengos, Granja/Amareleja, Moura og Évora.
Der er utrolig mange andre gode vine fra Alentejo. Det er næsten synd at nævne nogen og ikke andre.
Der produceres også hvidvin i Alentejo, men ikke i så store mængder. Indbyggerne i Lissabon driller i øvrigt folk i Alentejo med at de er ‘kommunister’ og ikke gider arbejde, men i så fald er ‘kommunisterne’ under alle omstændigheder gode til at lave rødvin. Dele af Bille August filmen ‘Åndernes Hus’ fra 1993 er optaget i Alentejo.
SETUBAL
Lige syd for Lissabon i stor udstrækning omkrandset af Alentejo ligger Terras do Sado regionen med halvøen Setúbal (og byen af samme navn) som den mest kendte lokation. DOC Palmela og DOC Moscatel de Setúbal er nogen af de mest kendte vine fra regionen.
ALGARVE
I den sydlige del af Portugal har man ikke bare en stor turistindustri. Der produceres også vin i Algarve, som typisk er meget frugtagtig. Algarve er ikke just mest kendt for sin vinproduktion og i landbruget dyrkes der da også mest frugter. Kun 0,3% af landets samlede vinproduktion foregår i Algarve.
Grundet regionens beliggenhed (Portugals sydligste) og det varme klima, er der brug for moderne produktionsmetoder og udstyr for at fremstille virkelige kvalitetsvine.